Kaggeholms slott vinter-37

Kaggeholms slott är en kurs- och konferensgård belägen på Helgö i Ekerö kommun strax utanför Stockholm.

Namnet härrör från greve Lars Kagg  som under sin levnad fick mycket upphöjd status inom armén. Bland annat utsågs han till ordförande i Krigskollegiet och han stred i Trettioåriga kriget tillsammans med Gustav II Adolf. 1647 köpte han godset, som då gick under namnet Vettersjö, och började omgående kalla sig herre till Kaggeholm.

På 1720-talet påbörjades en byggnationen av en ny huvudbyggnad med flyglar, byggherren hette då Isac Funck. Slottet fick sitt nuvarande utseende, med lanterninen mitt på taket i mitten av 1800-talet då ett antal större förändringar skedde. Slottet var privatägt fram till 1940-talet, och det var den siste private ägaren Martin Aronowitsch som skapade den miljö vi huvudsakligen ser idag inklusive den trädgård som nu genomgår en restaurering.

Kaggeholm köptes 1942 av Lewi Pethrus med syftet att driva en folkhögskola. Skolan i sig hade startat inne på Rörstrandsgatan i Filadelfiakyrkan, och nu behövde man nya lokaler. Till en början hölls lektioner i slottets lokaler, och de många rummen nyttjades som elev- och personalbostäder. Skolverksamheten finns numera i skolans nya lokaler, och slottet används som kurs- och konferensgård.

2017 beslöt sig folkhögskolan att flytta tillbaka verksamheten till Filadelfiakyrkan i centrala Stockholm och bestämde sig då för att sälja området. 28e Maj 2018 tog Sisyfosgruppen över som ägare av området och de kommer utveckla området till ett samhälle där man kan bo, leva och verka i en fin harmoni framöver. Folkhögskolan finns dock kvar till vårterminen 2019 är avklarad.

Läs mer om Sisyfosgruppen på www.sisyfos.se.